sobota, 5 stycznia 2013

Chickensy kukurydziane



Składniki:
1 filet z kurczaka
przyprawa np. do gyrosa, pieprz
płatki kukurydziane
odrobinę mleka i mąki
Wykonanie:
Fileta pokroić w grubszą kostkę, przyprawić.
Z mąki i mleka zrobić dość gęsty sos( taki jak śmietana).
Płatki kukurydziane zmiażdżyć wałkiem do ciasta.( można zapakować je do woreczka i zawiązać, a następnie przejechać parę razy wałkiem)
Kurczaka maczać w przygotowanym sosie, następnie w płatkach kukurydzianych.
Tak przygotowane Chickensy piec w  piekarniku ok. 30 min. w 180St.
Jeśli ktoś woli smażone, należy usmażyć je na bardzo wolnym ogniu na oleju.
Ja piekłam w piecyku mikrofalowym w 200 St.
Podawać z ketchupem,sałatką, ryżem, kaszą, ziemniakami, bądź z czym chcecie ;)

14 komentarzy:

Inspirowane Smakiem pisze...

Faaaaaajnie wyglądają. :)

Magda pisze...

Uwielbiam chrupiące kurczaczki! Podoba mi się taka zdrowsza wersja z piekarnika :)

teenager ;) pisze...

mmm kukurydziane kąski z kurczaka ,smacznie ;d

Ervisha pisze...

Mój brat kiedyś tak robił :)

Crispy Biscuits pisze...

Jakiś czas temu trafiłam na podobny przepis i w sumie chciałam go wykorzystać, ale o nim zapomniałam. Dobrze, że znalazłam go też u Ciebie :)

wiewióra pisze...

Te w płatkach kukurydzianych wolę akurat pieczone, choć normalnie smażę kurczaka na oleju rzepakowym, ale na niewielkiej ilości, bo mimo, że olej ma dużo witamin i omega-3 to jednak kalorie... ;) ta wersja mi się bardzo podoba :)

Anulla pisze...

ubóstwiam takie kurczaczki:)

Ewa/ Domowabogini.pl pisze...

Fajny pomysł! Wypróbuje z chęcią:)

one big creative mess pisze...

Smaczne są bardzo, kiedyś robiłam podobne. :)))

Ewa pisze...

bardzo fajny pomysł na panierkę! :)

365 days with inspiration pisze...

musiały być wyśmienite!

Emcia Pichci! pisze...

mniam, bardzo lubię tak przyrządzoną pierś kurczaczka ;)

Antenka pisze...

uwielbiam kuraka w takim wydaniu:)

Loreta - Kulinarna Ja pisze...

Pycha! Zjadłabym jako przekąskę :)