SKŁADNIKI jak na bułeczki z nutellą 
- 1/2 kg mąki tortowej
- 25 g świeżych drożdży ( czyli ok 1/4 kosteczki 100 g.)
- 70 g cukru
- 260 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g masła
- roztrzepane 1 jajko do posmarowania
Dodatkowo: 
masło do posmarowania ciasta
1/3 filiżanki cukru
1/4 filiżanki mleka,
3/4 filiżanki wiórków kokosowych
WYKONANIE:
Zrobić rozczyn (Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże. rozrobić , następnie  odstawić do wyrośnięcia). Resztę mąki wsypać do miski . Pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka wlać do miski z mąką i wszystko wyrobić. Rozpuścić masełko w rondelku. Odstawić do wystygnięcia.Gdy wystygnie wlać do mąki z drożdżami. Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką .Ciasto po tym czasie ponownie delikatnie wyrobić.  Podzielić na 15 kawałków , uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10x14 cm. 
Kokosowe nadzienie:
Wszystkie składniki podgrzewać na patelni ok. 2 minuty. 
Każdy kawałek ciasta posmarować masłem( średniej grubości), nałożyć farsz.
Zwinąć w rulonik, następnie w ślimaczka.
Bułeczki piec w 180 stopniach, aż zarumienieją.
Z tego ciasta można robić rożnego rodzaju bułeczki:
 z nadzieniem jabłkowym z cynamonem, ja również robiłam chałkę, jak kto woli.
Smacznego! 
 

 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz