poniedziałek, 31 października 2011

Brazylijskie ślimaczki z kokosem

SKŁADNIKI jak na bułeczki z nutellą
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży ( czyli ok 1/4 kosteczki 100 g.) 
  • 70 g cukru
  • 260 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • roztrzepane 1 jajko do posmarowania
Dodatkowo:
masło do posmarowania ciasta
1/3 filiżanki cukru
1/4 filiżanki mleka,
3/4 filiżanki wiórków kokosowych


WYKONANIE:

Zrobić rozczyn (Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże. rozrobić , następnie  odstawić do wyrośnięcia). Resztę mąki wsypać do miski . Pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka wlać do miski z mąką i wszystko wyrobić. Rozpuścić masełko w rondelku. Odstawić do wystygnięcia.Gdy wystygnie wlać do mąki z drożdżami. Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką .Ciasto po tym czasie ponownie delikatnie wyrobić.  Podzielić na 15 kawałków , uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10x14 cm.
Kokosowe nadzienie:
Wszystkie składniki podgrzewać na patelni ok. 2 minuty.
Każdy kawałek ciasta posmarować masłem( średniej grubości), nałożyć farsz.
Zwinąć w rulonik, następnie w ślimaczka.
Bułeczki piec w 180 stopniach, aż zarumienieją.
Z tego ciasta można robić rożnego rodzaju bułeczki:
 z nadzieniem jabłkowym z cynamonem, ja również robiłam chałkę, jak kto woli.
Smacznego!

Brak komentarzy: