piątek, 28 października 2011

Bułeczki z nutellą

SKŁADNIKI: na 15 sztuk:
1/2 kg mąki tortowej
25 g świeżych drożdży ( czyli ok 1/4 kosteczki 100 g.) 
70 g cukru
260 ml mleka
2 jajka
50 g masła
roztrzepane 1 jajko do posmarowania
masło orzechowe i nutella

WYKONANIE:

Zrobić rozczyn (Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże. rozrobić , następnie  odstawić do wyrośnięcia). Resztę mąki wsypać do miski . Pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajka wlać do miski z mąką i wszystko wyrobić. Rozpuścić masełko w rondelku. Odstawić do wystygnięcia.Gdy wystygnie wlać do mąki z drożdżami. Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką .Ciasto po tym czasie ponownie delikatnie wyrobić.  Podzielić na 15 kawałków , uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10x14 cm. W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia( u mnie była to mieszanka masła orzechowego z nutellą)   rozsmarowując na boki, a dolną ponacinać w "grzebień".


Z takiego owego przepisu powstały pyszne bułeczki.
Można zrobić  do nich kruszonkę;) Jak kto woli.:D



2 komentarze:

ilovebake.pl pisze...

Bardzo ładne te bułeczki i pewnie super smaczne jak wszystko z nutellą :)

Monika pisze...

Wyglądają bardzo zachęcająco:) mniammm..