Składniki na czekoladowe babeczki:
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jajka: żółtka i białka osobno ( białka ubić na sztywno)
5 łyżek wody
dodatkowo : dżem malinowy, 
1  duży budyń waniliowy ugotowany w 1,5 szkl. mleka posłodzony ok. 3 łyżkami cukru,
 1/2 margaryny, kilka łyżek masy krówkowej lub nutelli
 Wykonanie:
 
 
 Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać wodę i zagotować.
Wsypać kakao i następnie gotować jeszcze 5 minut.
Po ostudzeniu wlać 4 żółtka i wymieszać
 na jednolitą masę. 
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a 
także pianę z białek i porządnie wymieszać. 
Wykładać łyżką porcję ciasta do muffinkowych foremek.
Piec ok. 20 - 30 min w 180 st.
Po upieczeniu muffinki smarujemy dżemem malinowym. 
Gotujemy budyń, studzimy.
Margarynę ucieramy, dodajemy stopniowo porcjami ostudzony budyń oraz kilka łyżek (1-2) masy krówkowej.
Dekoratorem nabieramy gęsty krem i dekorujemy nasze babeczki.
 
 
 
1 komentarz:
Smakowite babeczki :)
Prześlij komentarz