Składniki
 50 dag mąki pszennej, 
15 dag margaryny, 
5-6 dag drożdży, 
2 jajka, 
2 żółtka, 
1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 
2 łyżki mleka, 
cukier i sól do smaku.
Wykonanie:
W naczyniu drożdże rozkruszyć z cukrem, z odrobiną mąki i mlekiem.
Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże.
Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże.
Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Składniki:
1 mała kapusta kiszona,
2 średnie cebule,
30 dag pieczarek,
sól,
pieprz,
tłuszcz.
Wykonanie:
Kapustę ugotować , przestudzić, odcisnąć wodę i zmielić w maszynce o grubszych otworach.
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić.
Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą.
Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zawinąć w rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta radełkiem.
Dobrze skleić, ułożyć połączeniami do spodu.
Nożem ciąć na nieduże kawałki.
Układać na natłuszczonej blaszce.
Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem.
Składniki:
1 mała kapusta kiszona,
2 średnie cebule,
30 dag pieczarek,
sól,
pieprz,
tłuszcz.
Wykonanie:
Kapustę ugotować , przestudzić, odcisnąć wodę i zmielić w maszynce o grubszych otworach.
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać drobno pokrojone pieczarki i udusić.
Zmieloną kapustę połączyć z pieczarkami, doprawić pieprzem i solą.
Ciasto porcjami rozwałkować. Wzdłuż brzegu ciasta rozłożyć farsz, zawinąć w rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta radełkiem.
Dobrze skleić, ułożyć połączeniami do spodu.
Nożem ciąć na nieduże kawałki.
Układać na natłuszczonej blaszce.
Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec do ze złocenia.
 
 
 
8 komentarzy:
Uwielbiam kapuśniaczki, ale mi smaka narobiłaś :)
Kapuśniaczki, do tego szklanka barszczu czerwonego i obiad jak znalazl :)
Uwielbiam kiedyś się zajadać takimi kapuśniaczkami, oczywiście obowiązkowo do barszczu lub rosołu:)
Ładnie wyglądają, apetycznie i klasycznie!
Cześć
Nie wiem czy juz ci pisałam, że mam nowego bloga.
Stąd moje pytanie czy chciałabyś być dodana do jego bazy?
Jeśli tak to zapraszam po szczegóły.
bazafajnychblogow.blogspot.com
uwielbiam!:) a do tego czerwony barszczyk:)
Kapuśniaczki i barszczyk - to jest to, co uwielbiam w zimowe wieczory :))
Nigdy jakoś nie wpadłam na to żeby samodzielnie upiec kapuśniaczki. Dla mnie to raczej takie danie na mieście jak się jest bardzo głodnym na zasadach drożdżówki. A to dziwne bo je na prawdę lobie i domowe na pewno smakują lepiej :)
Jadłam kiedyś, smaczne;)
Prześlij komentarz