Kopytka:
1 kg ugotowanych ziemniaków
30-35 dag mąki pszennej
2 jajka
sól, pieprz 
starta na tarku mała marchewka
Wykonanie:
Ugotować ziemniaki.
Ostudzone przecisnąć przez praskę, dodać mąkę,jajka, startą marchewkę ,przyprawić.
Z całości zagnieść ciasto.
Na posypanej mąką stolnicy formować wałeczki grubości ok. 2 cm, lekko spłaszczać widelcem, kroić ukośnie.
W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać do wrzątku, gotować aż wypłymą, wyławiać łyżką cedzakową.
Podawać z bułeczką (masło+bułka tarta) oraz surówka z marchewki.
Ale przebrnęłam i ugotowałam je, były bardzo pyszne.
Przepis zaczerpnęłam z gazetki kulinarnej ''Kopytka,knedle,leniwe'' z Biblioteki poradnika domowego.
 
 
 
1 komentarz:
Uwielbiam kopytka i dość często jadam je na obiad z mięsem :>
Prześlij komentarz