Składniki:
450g. mąki pszennej
50 g. budyniu waniliowego (op.)
2 łyżki cukru
1/4 kostki drożdży
1 i 1/4 szkl. mleka
1 żółtko
1/3 szkl. oleju 
Wykonanie:
W garnuszku podgrzać mleko, rozrobić w nim drożdże,posypać cukrem i mąką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dużej misce wymieszać budyń, mąkę i  pozostały cukier,wlać mleko z drożdżami i wyrabiać ciasto.
 Po chwili dolewamy 1/3 szkl. oleju.
W razie potrzeby, gdy ciasto jest zbyt suche dodajemy odrobinę mleka.
Wyrabiamy do czasu, gdy ciasto odchodzi nam od ręki, po czym wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Następnie ciasto dzielimy na 2 części.
Każdą z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy trójkąty,smarujemy marmoladą i zwijamy.
Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem lub sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.
Śniadanie:
Owsianka na mleku z dodatkiem płatków Fitness, orzechów laskowych i włoskich
1 duży rogal z marmoladą, kawałek arbuza 
Nie ma to jak świeża bułka na śniadanie:)
 
 
 
8 komentarzy:
Hoho i owsianka i płatki to wypasiona mieszanka :D
Oczywiście, że nic nie zastąpi świeżego pieczywka, najlepiej gorącego :)
Ale fajne bułki! Dobrze że podałaś przepis, trzeba będzie wypróbować :D
Czy Ty spać po nocach nie możesz?!:)
Kocham te płatki w czekoladach:p
Świetne rogaliki :)
Zjadłabym arbuza ;)
te rogaliki !! świetne ;) podeślij mi następnym razem jak bedziesz robić ;p
wygląda wyśmienicie:) pychotka:) mniam mniam:)
pyszne rogaliki:) cudownie wyrosły i mega nadziane:)
Prześlij komentarz