środa, 5 czerwca 2013

Nocne rogaliki z marmoladą

 
 
 
Składniki:
450g. mąki pszennej
50 g. budyniu waniliowego (op.)
2 łyżki cukru
1/4 kostki drożdży
1 i 1/4 szkl. mleka
1 żółtko
1/3 szkl. oleju
Wykonanie:
W garnuszku podgrzać mleko, rozrobić w nim drożdże,posypać cukrem i mąką i odstawić w ciepłe miejsce.
W dużej misce wymieszać budyń, mąkę i  pozostały cukier,wlać mleko z drożdżami i wyrabiać ciasto.
 Po chwili dolewamy 1/3 szkl. oleju.
W razie potrzeby, gdy ciasto jest zbyt suche dodajemy odrobinę mleka.
Wyrabiamy do czasu, gdy ciasto odchodzi nam od ręki, po czym wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Następnie ciasto dzielimy na 2 części.
Każdą z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy trójkąty,smarujemy marmoladą i zwijamy.
Smarujemy mlekiem i posypujemy makiem lub sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.

Śniadanie:
Owsianka na mleku z dodatkiem płatków Fitness, orzechów laskowych i włoskich
1 duży rogal z marmoladą, kawałek arbuza 

Nie ma to jak świeża bułka na śniadanie:)

8 komentarzy:

Unknown pisze...

Hoho i owsianka i płatki to wypasiona mieszanka :D
Oczywiście, że nic nie zastąpi świeżego pieczywka, najlepiej gorącego :)

Futrzakowa pisze...

Ale fajne bułki! Dobrze że podałaś przepis, trzeba będzie wypróbować :D

agateq pisze...

Czy Ty spać po nocach nie możesz?!:)

Magdalens. pisze...

Kocham te płatki w czekoladach:p

Jewels pisze...

Świetne rogaliki :)
Zjadłabym arbuza ;)

teenager ;) pisze...

te rogaliki !! świetne ;) podeślij mi następnym razem jak bedziesz robić ;p

martawkuchni.blog.pl pisze...

wygląda wyśmienicie:) pychotka:) mniam mniam:)

Anulla pisze...

pyszne rogaliki:) cudownie wyrosły i mega nadziane:)