Składniki:
450 g. mąki pszennej
50 g. otrąb owsianych
1/4 kostki drożdży
1 i 1/4 szkl. mleka
50 g. masła
3 łyżki cukru trzcinowego
aromat waniliowy
2 żółtka
dodatkowo:kruszonka 
Wykonanie:
Mleko  lekko podgrzać, wkruszyć drożdże i wymieszać.
Masło stopić i przestudzić. 
W większej misce wymieszać mąkę, otręby, żółtka i cukier, wlać mleko z drożdżami.
Następnie wlewać stopione masło wyrabiając do czasu aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części.
Zwijać w warkocz, posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kruszonką. 
 (Wczorajsza)
 kolacja:
4 gigantyczne kawałki chałki z kruszonką z dżemem wiśniowym
a do tego 1 szkl. kawy na mleku sojowym.
Śniadanie:
Kasza jaglana ugotowana na mleku
2 duże kawałki chałki z masłem orzechowym i bananem 
 
 
 
9 komentarzy:
Najbardziej lubiłam zawsze te części chałki z chrupiącą kruszonką<3
Uwielbiam taką chałkę, smak dzieciństwa i letnich wakacji czy zimowych ferii u dziadków :)
O rany.... uświadomiłaś mnie jak bardzo głodna jestem...
ta chałka wygląda rewelacyjnie!
Smaczni u Ciebie, ja jednak wolę chałkę bez dodatków :D
Świetna chałka! Jest taaaka puszysta<3
Ja jestem uczulona na krowie, ale sojowe mi bardzo smakuje także nie czuję jakiejś straty ;)
chałka *-* mmm , narobiłaś mi ochoty !! już od dawna bym zjadła ;p
Uwielbiam chałkę, ale z masłem orzechowym i bananem nie jadłam, muszę wypróbować :)
Prześlij komentarz