Składniki na łaciaty biszkopt:
6 jaj,
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3. Część ciasta jasnego wylać na formę do pieczenia.
4. Odstawić pozostałe  ok 4 łyżki ciasta, dodać do niego kakao.
5. Wylać ciasto czekoladowe na ciasto jasne
6. Piec w temp. 160-180 stopni. ok. 30-40 min.
Składniki na masę czekoladową:
500 ml. śmietany kremówki
3 ''Śmietany Śnieżki''
2 białe czekolady
opcjonalnie żelatyna do zagęszczenia masy
wiórka kokosowe
dodatkowo: 2 opakowania krakersów, puszka gotowej masy krówkowej
1/2 mlecznej czekolady
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuścić w garnuszku, dolewając odrobinę mleka ,żeby się nie przypaliło.
Ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać śnieżki dalej ubijając dodawać po łyżce roztopionej czekolady, ubijać jeszcze ok 5 min.
1/3 masy wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
 Na masę poukładać krakersy, na krakersy wyłożyć kolejną część masy, masę krówkową, krakersy.
Do pozostałej części masy dosypać wiórek kokosowych,wyłożyć na krakersy.
Zetrzeć na tarku mleczną czekoladę.
Odstawić ciasto do lodówki.
 
 
 
16 komentarzy:
No chyba sie w koncu skusze na to rafaello, tu i owdzie rzucilo mi sie w oczy.
pyszne ciacho, ja swoje robię bez masy krówkowej:)
Ale mi smaka narobiłaś ;)
ale kusisz ciastem! :))
MMmm ale u Ciebie pysznie, te ciasta wyglądają tak smakowicie, że dostałam ślinotoku :D
jakie pyszności dzisiaj u Ciebie! :)
ciasto rafaello uwielbiam, ale z masą krówkową nie próbowałam... rozkosznie :)
dawno cię tutaj nie było! fajnie, że w końcu się odezwałaś i to z takim pysznym przepisem. (;
ale słodko :)
U Ciebie już świątecznie i smacznie ;D
kapitalne połączenie rafaello i krówka w jednym:) to dla tych niezdecydowanych, dla mnie!:D
moc zimowych słodkości. jestem ZA
ale tu pięknie i świątecznie!
Miałam go robić!;P
Świąteczny kokos bardzo mi się podoba! :-)
smakowicie i świątecznie :)
Prześlij komentarz