2,5szkl. mąki( 1,5 szkl. pszennej, 1 szkl. mąki pełnoziarnistej z 3 zbóż)
2 łyżki oliwy lub oleju
1/4 op. świeżych drożdży
1/2 szkl. mleka
1/4 szkl. wody
1 łyżeczka soli
1 jajko+ białko do posmarowania bułeczek
szczypta cukru
kminek lub mak do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z szkl. ciepłego mleka, posypać cukrem i mąką.
Odstawić na ok.15 min.
W misce mieszamy mąkę,sól.
Kiedy zaczyn ruszy wlewamy go do miski z mąką.
Wbijamy jajko, wlewamy wodę i oliwę,wsypujemy odrobinę kminku.
Wybraniamy gładkie ciasto, dotąd aż będzie odchodzić od ręki.
Odstawiamy na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.
Po tym czasie rozwałkowujemy na długie paseczki, które skręcamy w spiralkę.
Smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem lub makiem.
Odstawiamy na chwile do podrośnięcia.
Pieczemy w 180 st. do zrumienienia.
 
 
 
17 komentarzy:
dla mnie bez kminku - z makiem poproszę :) czuję, że są pyszne :)
Wygląda obłędnie to śniadanie, paluszki też mniam mniam ;)
Wspaniałe domowe wypieki :) Podziwiam Cię za te umiejętności pieczenia :D
jakie cudne paluchy! biorę od razu dwa:) nie ma jak domowy wypiek:D
Uwielbiam takie wypieki z mąką pełnoziarnistą :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
super śniadanie, a te paluszki świetnie Ci wyszły!
Och! Chyba wpadnę do Ciebie na śniadanie!!! Pysznie!!!
paluchy palce lizać:)
Pyszności! Uwielbiam takie!!!
Nie wstydź się, też bym zjadła dwa :D tylko bez kminku ;) świetne Ci wyszły.
obskubałabym tylko z kminku, bo nie lubię! :D ale wyglądają świetnie, zdolna Ty!:)):*
O widzę jajecznica z brokułem? :D Smakowała? :)
ojej, same wspaniałości! *,*
super są te paluchy!:)
ale świetny wypiek! gratuluję tak udanego wypieku :) porywam jednego :>
udanych zakupów!
sporo pieczesz ,i to takie fajne przpisy ,że już nie wiem gdzie je zapisywać ;p
jakby moja mama je zobaczyła chyba reszta domu nawet nie zdążyłaby zauważyć, że coś takiego w domu w ogóle było!
Prześlij komentarz