Ciacho siostry Anastazji z książki '' 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI str. 148''
Składniki na biszkopt makowo-kokosowy:
 6 białek,
szkl. cukru
1/2 szkl. suchego maku
20 dag kokosu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
2. Dodać mak, kokos, proszek, mąkę i delikatnie wymieszać.
3. Piec w temp. 160-180 stopni przez ok. 30-40 min.
Składniki na jasny biszkopt:
6 jaj, 
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2.Dodać mąke zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180 stopni. ok. 30-40 min.
Składniki na krem:
6 żółtek,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 kostka margaryny,
1/2 l. mleka
cukier waniliowy
1 szkl. cukru
dodatkowo: galaretka przygotowana wdłg. przepisu na opakowaniu, ciastka delicje
Wykonanie:
1. W 1/2 szkl. mleka roztrzepać żółtka , obydwie mąmi.
2. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowany budyń i zagotować.
3. Tłuszcz utrzeć, dodając po 1 łyżce, przestudzony budyń.
Przełożenie placka:
Biszkopt jasny-połowa kremu-placek makowo-kokosowy-druga połowa kremu-ciastka''delicje''-tężejąca galaretka.
 
 
 
10 komentarzy:
nie mogę przestać wpatrywać się w to ciasto *.*
mam na nie ochotę! i to jaką!
błagam o przepis! ^^
Ale musiało być pyszne :)
ale pysznie wygląda! porywam kawałek :))
ciasto wygląda apetycznie ;) ma kokos i mak ,więc musi być pyszne !
delicje, wiórki kokosowe?
biorę to! :D
hmm...coś mi się wydaje, że wypróbuję ;)
I o tej godzinie ja to patrzę!?
Chcę jeść!:D
Moja ciocia robi podobne i jest pyszne, więc twoje też musiało być :D
Smacznie wygląda! Trochę się napracowałaś przy nim, ale efekt koncowy świetny. Chyba to był zły pomysł zaglądać na blogi kulinarne nocna porą.
Musiało się rozpływać w ustach, mniam *.*
Prześlij komentarz