wtorek, 7 sierpnia 2012

Ciasteczka kokosowe'' kruszynki''

Te ciasteczka upiekłam za sprawą siostry, która mnie do nich namówiła:)
Piekłyśmy je kiedyś razem na Święta Bożego Narodzenia.
A tym razem upiekłam je na grilla dla mojej siostry( oczywiście z jej zeszytowego przepisu, ale troszkę zmodyfikowanego)

Ciasteczka najlepsze są tego samego dnia, bo są bardzo kruche i smaczne :)


SKŁADNIKI:


2 szkl. mąki

3/4 szkl. cukru pudru
1,5 szkl. wiórek kokosowych( jeśli chcecie można dodać trochę więcej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag margaryny
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
czekolada mleczna lub polewa czekoladowa do dekoracji( ja nie użyłam)
 WYKONANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto.
Dać do lodówki na ok. 45 min. Po tym czasie podsypać na stolnicy mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na ok 1cm. ( niezbyt cienko, ale też żeby nie było za grube) i wykrawać foremkami ciasteczka.
Piec na złoto w 180 stopniach.
Wystudzić. Gotowym ciasteczkom zrobić wzorki roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej lub polać polewą czekoladową. Dać do zastygnięcia:)
Nie musze już chyba mówić ,co należy z nimi później zrobić?? :P
hehe:)
Smacznego:*



10 komentarzy:

1 pisze...

urocze kruszynki ;) pięknie wyglądają, z chęcią bym schrupała!

365 days with inspiration pisze...

prezentują się czarująco :)

Magda pisze...

uwielbiam kokosowe! :-)

Arvén pisze...

Spodziewam się, że nawet dłużej niż jeden dzień by się nie uchowały :) Wyglądają przepysznie!

annaz pisze...

uwielbiam takie kruszynki!

Panna Malwinna pisze...

Idealne do pochrupania ;)

one big creative mess pisze...

Uwielbiam ciasteczka z wiórkami kokosowymi. Zapisuję do zrobienia. Będą w sam raz do niedzielnej popołudniowej kawy. ;)

GotującaWmM pisze...

Schrupałabym takie ;)

mniami-mniam pisze...

Mniam, wyglądają przepysznie, są takie pulchniutkie. Też mam super przepis na podobne. :)

Pozdrawiam, kiniaa!

ania pisze...

Mmmm, smakowicie wyglądają :)