poniedziałek, 30 lipca 2012

ciasto ''Łaciata Milka''

SKŁADNIKI na ciasto czekoladowe:


1,5 szkl. cukru

1,5 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jajka
5 łyżek wody
2 porządne garście posiekanych orzechów włoskich

SKŁADNIKI na masę serową:


500g. sera
4 jajka
1/4 szkl. cukru
1/2 kostki masła


SKŁADNIKI na bezę kokosową


4 białka 
1/2 szkl. cukru
op. wiórek kokosowych


WYKONANIE:

 Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać wodę i zagotować.
Dodać kakao i następnie gotować jeszcze 5 minut.
Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę  z proszkiem do pieczenia a także pianę z białek i porządnie wymieszać. Wsypać posiekane orzechy włoskie i zamieszać.
Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić masę serową: Ser utrzeć z margaryną i cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku.
Na sam koniec do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie ją wmieszać żeby nie opadła. Masą serową wyłożyć '' Łaty'' na cieście czekoladowym. Przykryć bezą kokosową ( białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać na sam koniec wsypać wiórka kokosowe i wymieszać).
Ciasto piec ok. 1 godzinę w 170st. C











4 komentarze:

whiness pisze...

Mm, jakie to musi być pyszne. :)

Magdalens. pisze...

Szkoda,że nie ma zdjęcia ciacha...;)

http://pokoncbed.blogspot.com/ pisze...

Wiem, wiem:)
Bo to przepis z którego robiłam ciasto akurat wtedy kiedy miałam zepsuty aparat .. No i nie zrobiłam:)
Ale kiedyś na pewno nadrobię:)

http://pokoncbed.blogspot.com/ pisze...

W smaku podobne do ''Izaury'' ale ja wymyśliłam te pyszne wiórka kokosowe