sobota, 7 kwietnia 2012

Świąteczne Szaleństwo

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki śmietany

Masa kajmakowa:
puszka mleka skondensowanego - słodzonego

powidła
bakalie do ozdabiania

 Ciasto:
   Mąkę posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ja robiłam z podwójnej porcji ( na dwie blachy 25 cm x 40 cm) .
Ciasto podzielić na pół ,rozwałkować  i upiec dwa placki.
    Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 215oC.

Kajmak:
  włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (puszka musi być zakryta wodą!) i gotować ok 3 godz.
Co jakiś czas sprawdzać ilość wody w garnku , i w miarę potrzeby dolewać .

    Gotowe , przestudzone placki przełożyć powidłami . Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i ozdobić wedle uznania.



Brak komentarzy: