Składniki:
Ciasto:2 szklanki mąki
1/2 margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 łyżki śmietany
Masa kajmakowa:
puszka mleka skondensowanego - słodzonego
powidła
bakalie do ozdabiania
Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem i cukrem , dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ja robiłam z podwójnej porcji ( na dwie blachy 25 cm x 40 cm) .
Ciasto podzielić na pół ,rozwałkować i upiec dwa placki.
Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 215oC.
Kajmak:
włożyć puszkę z mlekiem skondensowanym do garnka z wodą (puszka musi być zakryta wodą!) i gotować ok 3 godz.
Co jakiś czas sprawdzać ilość wody w garnku , i w miarę potrzeby dolewać .
Gotowe , przestudzone placki przełożyć powidłami . Na wierzchu rozsmarować masę kajmakową i ozdobić wedle uznania.
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz