piątek, 2 maja 2014

Czekoladowe ciasto z domowy malinowym dżemem

 Składniki:
1,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jajka
5 łyżek wody
dodatkowo gęsty dżem lub marmolada
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać wodę i zagotować.
Dodać kakao i następnie gotować jeszcze 5 minut.
Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę  z proszkiem do pieczenia a także pianę z białek i porządnie wymieszać.
Odłożyć kilka łyżek ciasta i dać do oddzielnej miseczki.
Resztę ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć kilka łyżek dżemu i przykryć pozostałą warstwą ciasta (ta odłożona do miseczki).
Piec ok. 30-40 min. w 180 st.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
 

Brak komentarzy: