środa, 26 marca 2014

Kto chętny na dietetyczną tartę z zielonymi warzywkami i serem feta?

 
  A na obiad polecam 
 dietetyczną tartę pszenno-razową z zielonym groszkiem, szpinakiem i serem feta
Składniki:
1/2 szkl. mąki 
1 żółtko
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
mąka do podsypywania
Kilka garści mieszanki zielonych warzyw mrożonych lub świeżych po ugotowaniu
ser feta
podduszony szpinak z czosnkiem
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem, jogurt i żółtko posiekać, ciasto zarobić.
Jeśli będzie się bardzo kleić lekko podsypać mąką i odstawić do lodówki ( u mnie na ok. 9 godz, ponieważ ciasto przygotowałam rano)
Po tym czasie wyłożyć papierem do pieczenia formę na duuużą kokilkę i rozprowadzić ciasto, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na ok. 10 min. Następnie przygotować masę z zielonych warzyw i szpinaku.
Podpieczone ciasto na tartę wyciągnąć z piekarnika i nakładać przygotowaną masę.
Piec jeszcze ok. 10-15 min.

Dzisiaj mój jadłospis nieco się zwiększył.. No ale cóż, byłam dosyć głodna.
Na szczęście były to warzywka, więc nic złego to ze sobą nie wniesie.
Śniadanie: 5 łyżek płatków ... + 200 ml mleka 1,5%, 1 banan, trochę kakao  do kremu, kilka orzeszków ziemnych
2 Śniadanie: 1 małe jabłko
3. Lunch: Sałatka z 1/2 jajka, kilka łyżeczek tuńczyka z puszki, gotowana mieszanka zielonych warzyw, papryka, kukurydza, ogórek świeży, sos z 2 łyżeczek jogurtu greckiego, zioła
4. Obiad: Zupa z duużą ilością zielonych warzyw (brukselka, zielona fasolka, groszek, brokuły)
Porcja tarty w powyższego przepisu.
5. Kolacja: 2 mniejsze kanapeczki z serkiem ''Delikate''

 



3 komentarze:

Jagodziana Coffee pisze...

Piszę się na taką tartę :D Tosty z jajkiem są naprawdę smaczne :D Zaznaczam, że jajko było wcześniej ugotowane :)

Olga Jestem pisze...

Bardzo apetyczna tarta :)
Ale wydaje mi się, że malutko jesz, skoro dzisiejszy jadłospis jest większy niż zazwyczaj...

Beata pisze...

Ja jestem chętna jak najbardziej na taka pyszną tartę :))