Składniki:
2,5 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
garść maku
1 szkl. śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szkl. oleju
3 jajka
Masa: 1 budyń ugotowany z 5 łyżkami cukru
1 margaryna lub 1 masło, brzoskwinie
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem  i makiem.
W drugim naczyniu wymieszać śmietanę olej.
Białka oddzielić od żółtek. 
Żółtka dodać do mokrych składników i wymieszać.
Białka ubić na sztywno.
Mokre składniki wlać do suchych, zamieszać. Na sam koniec wmieszać ubite białka.
Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec ok. 30-40 min w 180 st. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.
Masa budyniowa:
Margarynę przełożyć do miski, ucierać ok. 2 min. Po tym czasie dodawać porcjami ostudzony budyń.
Na upieczone i ostudzone ciasto nakładać masę, poukładać pokrojone brzoskwinie.
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz