Ciasteczka cytrynowe:
2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru pudru trzcinowego lub zwykłego
3/4 szkl. cukru pudru trzcinowego lub zwykłego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 dag masła
2 żółtka, 2 białka
ew.2 łyżki gęstej śmietany
150 dag masła
2 żółtka, 2 białka
ew.2 łyżki gęstej śmietany
starta skórka z cytryny, olejek cytrynowy lub wyciśnięty sok
Wykonanie:Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Białko ubić na sztywno.
Do naczynia z mąką dodajemy żółtka i mieszamy, dodajemy ubite białka i wyrabiamy ciasto.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy ciasteczka.
Piec na złoto w 180 stopniach.
 
 
 
1 komentarz:
Wyglądają baaardzo apetycznie:-)
Prześlij komentarz