sobota, 16 listopada 2013

Pierniczki na miodzie

 
 
Składniki
2 szkl. mąki
2 łyżki mleka
1/2 kostki masła
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
1/2 szkl. miodu
1-2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajko
Wykonanie:
Wszystkie składniki szybko zagnieść w zwarte ciasto.
Rozwałkować, podsypywać lekko mąką.
Piec w 180 stopniach ok. 15 min.
Pierniczki nie można piec zbyt długo, mimo że będą dość miękkie.
Później po wyciągnięciu z piekarnika mogą stwardnieć.
Polecam je przełożyć do pojemnika ze skórką z jabłka i odstawić na kilka dni aby zmiękły.




6 komentarzy:

Natalie pisze...

Nie ma to jak domowe pierniczki :)

Paulina K. pisze...

Ja zacznę za tydzień produkcję pierniczków z mojego zeszłorocznego przepisu ;) Już nie mogę się doczekać !

agateq pisze...

Nigdy nie robiłam pierniczków w tej formie, zawsze stawiam na porządny kawał piernika w wielkiej blasze:D

navynut pisze...

uwielbiam pierniczki, to chyba najlepsze ciacha jakie istnieją :)

teenager ;) pisze...

u mnie w tym roku zamiast pierniczków pojawi się piernik ;)

Julia pisze...

u mnie jest tradycja wypiekania pierniczków w mikołajki. Twoje wyglądają pysznie! ;)