niedziela, 10 listopada 2013

Mój kopiec kreta ;)

 


Śniadanie:
Kasza manna na mleku z mandarynką i zielonymi winogronami
Duża muffina czekoladowa z dodatkiem otrąb owsianych, sera, wiórek kokosowych i kruszonki

Zrobiłam tez muffinki w wersji mini;)

Składniki:
2,5 szkl. mąki
2 jajka
1 niepełna szkl. cukru trzcinowego lub zwykłego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju
kakao
ok. 3/4 szkl. mleka
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w naczyniu.
W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki.
Zawartość obu misek wymieszać do połączenia łyżką.
 Ciasto powykładać do foremek na muffiny.

Ser:
1 kostka sera
cukier
1 jajko
wiórka kokosowe
Wykonanie:
Ser utrzeć z cukrem i jajkiem, dosypać garść wiórek kokosowych.

Kruszonka:
masło
cukier
mąka
kakao
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić kruszonkę, powinna się nie rozwalać ;] ja sama nie wiem dokładnie proporcji bo robiłam ją na oko.

Do ciasta na muffiny nakładać łyżką porcje serka, posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ja piekłam je dość długo, dlatego ,że mój ser był bardzo rzadki.

6 komentarzy:

Magda pisze...

wow, ten muffin jest genialny!! :)

Anonimowy pisze...

No, no, no! Kopiec kreta pierwsza klasa! :)

Unknown pisze...

a można przepis na big muffina :D

Aurora pisze...

Ja chcę dużą muffinę :D

Unknown pisze...

Uwielbiam kopiec kreta, ale te muffinki zwracają uwagę - są przeurocze :)

Dzikowiec pisze...

Mmmm, ależ apetyczny!