Śniadanie:
Pełnoziarniste płatki kukurydziane, mieszanka musli, mleko
rogaliczki z marmoladą i masą krówkową
mandarynka
Stos papierów, bałagan w pokoju, wielki chaos.
A wśród wszystkiego JA.
Tak bezradnie zagubiona.
To nie, ja. Przecież się nie poznaje. 
Kruche rogaliczki Kasi:
1/2 kg mąki 
1 kostka margaryny lub masła
1/2 szkl. ciepłego mleka
1/2 kostki drożdży świeżych, czyli ok. 50 g
2 jajka
4 łyżki cukru pudru
marmolada
Wykonanie:
Margarynę posiekać z mąką.
Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukry, dodać drożdże, dać do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki posiekanej z margaryną.
Do powyższych składników wlać rozrobione drożdże.
Zagnieść ciasto na gładkie i elastyczne, wstawić do lodówki na ok. 20 min.
Po tym czasie rozwałkować, formować rogaliki nadziewane marmoladą, można maczać w białku i cukrze.
Piec w 160 stopniach.
 
 
 
3 komentarze:
rogaliki najlepsze! ale bałaby się rewolucji żołądkowej po mleku z mandarynką! :)
Nie martw się uporasz się z obowiązkami :)
A rogaliczki z masą krówkową porywam :)
Masa krówkowa, wiesz co dobre <3
Prześlij komentarz