Rogaliczki z marchewką
Składniki:
3 szkl. mąki  + do rozwałkowywania
1 margaryna
niecała szkl. gęstej śmietany
2 żółtka
40 g świeżych drożdży ( niecała połowa kostki)
1 duża marchewka
cukier waniliowy
twarda marmolada
1 margaryna
niecała szkl. gęstej śmietany
2 żółtka
40 g świeżych drożdży ( niecała połowa kostki)
1 duża marchewka
cukier waniliowy
twarda marmolada
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną w dużej misce.
Marchewkę zetrzeć na tarku o małych oczkach.
Drożdże rozmieszać z śmietaną i żółtkami, wlać do mąki, dodać startą marchewkę, aromat waniliowy i miód.
Ciasto wyrobić.
Podzielić na dwie części,rozwałkować na stolnicy podsypując mąką.
Z jednej części formować rogaliczki, smarując marmoladą.
Marchewkę zetrzeć na tarku o małych oczkach.
Drożdże rozmieszać z śmietaną i żółtkami, wlać do mąki, dodać startą marchewkę, aromat waniliowy i miód.
Ciasto wyrobić.
Podzielić na dwie części,rozwałkować na stolnicy podsypując mąką.
Z jednej części formować rogaliczki, smarując marmoladą.
Można przed pieczeniem posmarować rozkłóconym białkiem. 
Piec w 180 stopniach do zezłocenia. ( sprawdzając od spodu  czy są upieczone ) 
Moje rogaliczki zrobiłam również z powidłami śliwkowymi, do których dodałam posiekane orzechy i jabłka.
Bardzo polecam takie nadzienie, jest bardzo smaczne.
Tylko trzeba pamiętać,by zrobić je tak gęste,żeby nie wypływało z rogalików.
 
 
 
6 komentarzy:
Pamiętam jak parę lat temu były one bardzo sławne na blogach. Każdy je piekł! Sama jeszcze nie miałam okazji może teraz się nadarzy?:)
Wiesz co lubię :)
Jesienne rogaliczki, pysznie! :-)
świetny pomysł!:)wyglądają apetycznie:)
U mnie były podobne, ale z dynią. Musze spróbować wersji z marchewką :)
ciekawy dodatek marchewki do rogali :)
Prześlij komentarz