Kasza pęczak na mleku, truskawki 
Szparagi z bułką tartą i masełkiem ziemniaczki z koperkiem, maślanka naturalna
Przepis na Torcik truskawkowy:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść maku i wiórek kokosowych
Sernik grecki:
500 g jogurtu greckiego ( u mnie ten z Biedronki)
 3 jajka
1 duży budyń waniliowy
cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik włoski:
2 op. po 250 g. Serka Włoskiego 7 % tłuszczu ( u mnie ten z Biedronki )
1/2 szkl. cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
odrobina wody
330 g. kremówki 30 % ( również z Biedronki)
1 płaska łyżeczka wanilii lub op. cukru waniliowego
masa kremowa z galaretką:
1 bita śmietana
1 galaretka truskawkowa
1/2 szkl. mleka
masa z galaretką i truskawkami:
500 g. truskawek
2 galaretki truskawkowe
dodatkowo:
op. biszkoptów
500 g truskawek
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielić białka i żółtka,
Ubić w osobnym naczyniu białka, dodać cukier, ubijać.
Dodawać po jednym żółtku ciągle ocierając.
Wyłączyć mikser.
Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu wsypać po małej garści maku i wiórek kokosowych, lekko wymieszać do połączenia wszystkich składników.
Piec w 180 stopniach przez ok 15-20 min.
Wykonanie sernika greckiego:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować.
Żółtka wymieszać z budyniem, dodać jogurt i proszek do pieczenia.
Na samym końcu do tej  mieszanki dodać ubite białka z cukrem i lekko wymieszać.
Trzeba uważać ,bo sernik bardzo rośnie, a później lekko opada.
Piec w 160 stopniach ok. 60-70 min.
Wykonanie sernika Włoskiego:
Ser porządnie utrzeć z cukrem, wanilią lub cukrem waniliowym.
Dodać 1/2 kubka śmietany kremówki, dalej chwilkę ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno  pozostałą część kremówki, połączyć z twarogiem.
Masa kremowa:
Galaretkę przyrządzamy z 1,5 szkl. wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śnieżkę ubijamy z 1/2 szkl. mleka, dodajemy tężejącą galaretkę.
Masa z truskawek:
W rondelku rozgotowujemy truskawki, podlewając łyżką wody, wsypujemy galaretki i mieszamy na palniku do  jej rozpuszczenia. 
Odstawiamy do ostudzenia.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt
1/2 masy twarogowej( Sernik Włoski)
250 g. truskawek poukładanych na masie serowej.
1/2 masy twarogowej ( Sernik Włoski)
Sernik Grecki
1/2 masy z bitej śmietany i galaretki
250 g, truskawek poukładanych na masie 
1/2 masy z bitej śmietany i galaretki
Biszkopty
Masa z galaretki i truskawek
Propozycja na bezmięsny obiad, przede wszystkim kiedy zalega wam w lodówce naturalna maślanka przeznaczona na koktajle z truskawek.. Niestety już tego nie zdążyłam przygotować, a nie chcę żeby podczas mojej nieobecności coś się w lodówce popsuło.
To mój ostatni post w tym tygodniu.
Po ostatnim pieczeniu niestety muszę zrobić przerwę..
A tak będę za Wami tęsknić..
No i oczywiście za moja kuchnią.
Jutro jadę .. ( co ja mówię jadę za parę godzin a dokładnie za 2, ale mimo wszystko jeszcze dzisiaj) do Warszawy do szpitala na badania.
Powinnam wrócić za tydzień jak dobrze pójdzie.
Jestem już spakowana.. i przede wszystkim bardzo zmęczona, a czeka mnie długa i męcząca jazda..
Zastanawiam się jak wytrzymam ten pobyt.. co ja tam będę robić?
Zabieram ze sobą jakieś dwie książki, które ostatnio wypożyczyłam.. mam nadzieję ,że jakoś mi minie.
Do zobaczenia :*
 
 
 
13 komentarzy:
Jestem zachwycona tortem! Wygląda wspaniale :) A i smakować musiał świetnie - biszkopt i owoce, dla mnie to idealne zestawienie :)
Same wypasy! Wszystko wygląda smacznie i apetycznie.
ooo i jest przepis na ten cudny torcik, jak fajnie !!
a szparagi to uwielbiam ;)
Zdecydowanie zakochałam się w Twoim kubku i mam ochotę na Twój obiad (?), chociaż jest prawie świt:p
torcik jest cudowny! :)
o rany ale jedzonko miałaś:) wszystko mi tutaj odpowiada:) mogłabym u ciebie zamieszkać:)
Oby szybko minęło i wszystko było w normie :)
Tyle smakołyków u Ciebie, będzie mi tego brakować, do zobaczenia ;)
nie myślałaś by kształcić się w tym o o? bo masz tam naście lat, a widzę u Ciebie pasję!
www.uwm.edu.pl/wnz/v3/fck_files/standard.pdf
pomyśl o tym!
pozdrawiam!
Maślanka na pewno dodała wilgotności (za co ją uwielbiam), a co do przedłużenia świeżości, to nie mogę się wypowiedzieć, bo torcik był konsumowany tylko przez pierwszy i drugi dzień po pieczeniu. I wtedy oczywiście był świeżutki ;)
Ciacho!
Dawaj!
świetny serniczek! a na Twój muszę koniecznie skopiować! :)
pyszne ciacho!:) trzeba korzystać z sezonu póki jest:D
co za rozpusta i niebo dla podniebienia z tym torcikiem ;)
Prześlij komentarz