Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3 czubate łyżki cukru np. trzcinowego
260 ml. mleka
1 duże jajko + 1 do posmarowania bułeczek
50 g masła
aromat waniliowy
nadzienie:
100 g masła,
60 g cukru
2 łyżki cynamonu
1 jabłko starte na tarce 
Wykonanie:
Roztapiamy masło w rondelku i dostawiamy, aby wystygło.
Drożdże rocieramy z łyżeczką cukru i połową szklanki mleka, posypujemy łyżeczką mąki i całość odstawiamy aż zaczyn ruszy.
 Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy pozostały cukier i wlewamy mleko, dodajemy zaczyn i wyrabiamy.
Na samym końcu dodajemy powoli stopione masło wciąż wyrabiając do czasu, kiedy ciasto będzie odchodzić nam do ręki.
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 15 podobnej wielkości prostokątów na których rozsmarowujemy masło, posypujemy cynamonem i cukrem oraz rozkładamy starte jabłko.
Zlepiamy ze sobą dłuższe końce, tak aby farsz się nie wydostawał na zewnątrz, a następnie zwijamy w ślimaczka.
Bułeczki przekładamy do sylikonowych foremek na muffiny i odstawiany na 20 min. 
Po tym czasie smarujemy cynamonki rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 min. do zarumienienia.
 
 
 
8 komentarzy:
słodkie te babeczki :) ja także dzisiaj jadłam babeczki! moje było obłędnie jagodowe, ale i Twoje usłane truskawkami prezentują się znakomicie. :)
cynamonowe zawijaski w formie muffinek, mi się podoba! :)
Ta łyżeczka jest przeurocza!
Ale smakowicie wyglądają te Twoje cynamonowe 'muffinki' :D
Śniadanie z Hello Kitty musiało smakować wybornie ;)
Bardzo lubię wszystko co drożdżowe, a że jestem świeżą posiadaczką całej fury silikowanych papilotek, to przepis wart zapisania;)
Mmm czarujesz tymi bułeczkami :) Cudnie podane ♥
jak uroczo wyglądają! dokładnie jak różyczki. :)
jak słodko *-* lubię drożdżowe wypieki, akurat paczuszka zalega u mnie w szafce więc może coś wykombinuję ;) fajne te twoje babeczki ;p
Prześlij komentarz