Składniki:
3 szkl. mąki  + do rozwałkowywania
1 margaryna
niecała szkl. gęstej śmietany
2 żółtka
40 g świeżych drożdży ( niecała połowa kostki)
1 duża marchewka
1 łyżka miodu
aromat waniliowy 
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną w dużej misce.
Marchewkę zetrzeć na tarku o małych oczkach.
Drożdże rozmieszać z śmietaną i żółtkami, wlać do mąki, dodać startą marchewkę, aromat waniliowy i miód.
Ciasto wyrobić.
Podzielić na dwie części,rozwałkować na stolnicy podsypując mąką.
 Z jednej części formować rogaliczki, smarując marmoladą.
W drugiej część ciasta zawijać pokrojone w kostkę jabłko i trochę masła orzechowego dobrze zlepiając brzegi.
Posmarować rozkłóconym białkiem. Piec w 180 stopniach do zezłocenia. ( sprawdzając czy są upieczone w środku) 
Kolacja:
Rogaliczki  i kakao na mleku 
Śniadanie:
Bułka z ziarnami posmarowana masłem z jajecznicą z cebulką na maśle, pomidor, sałata lodowa
 
 
 
15 komentarzy:
o takim wkładzie do rogalików jeszcze nie słyszałam:)
rogaliczki, ojej, jak słodko nazwane :) pyszniutko wyglądają, mogę gryza? :)
Ale pyszności :) Musiały obłędnie smakować !
Zobaczyłam te rogaliki i miałam krótkie uczucie deja vu... Gdzie ja je mogłam jeść, widzieć... Teraz nie da mi to spokoju^^
jakie świetne te rogaliki! takie pyszne mają nadzienie :))
z marchewką jeszcze nie jadłam, fajne:)
Rewelacyjne rogaliczki :D
te rogaliki - świetne !! najjlepsze to nadzienie <3
Podeślij:D
rogaliki musiały smakować wybornie. :)
Ależ te rogaliki pysznie wyglądają:)
zjadłabym od razu! zwłaszcza te z jabłkiem i masłem orzechowym :)
Romantyczki są czasem zakochane.Czy drożdży do ciasta na rogaliki ma być 40 dag czy 40 gram?
Juz poprawiam, 40 g. czyli nie cała połowa kostki :)
Rogaliki są fantastyczne, nie omieszkam podkraść przepis i wypróbować u siebie :)
Prześlij komentarz