Przełożenie Ciasta:
biszkopt kakaowy z orzechami
1/2 słoiczka dżemu śliwkowego
1 op. herbatników
1/2 masy budyniowej 
placek kruchy z dżemem i kokosem
1/2 masy krówkowej
1 op. herbatników
1/2 masy budyniowej
placek kruchy z orzechami
1/2 masy krówkowej
pokruszone herbatniki
Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. mąki + budyń czekoladowy
3/4 szkl. cukru+ cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów włoskich  
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt.
(Dodajemy orzechy według uznania)
Składniki na kruche ciasto :
1/2 margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
1 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
Masa orzechowa:
1/2 kostki margaryny
3 łyżki miodu
300 g orzechów włoskich
1/2 szkl. cukru trzcinowego
Składniki na piankę kokosową:
3 białka
1 szkl. cukru 
20 dag wiórek kokosowych
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy
1,5 szkl. mleka
1 szkl. cukru
1/2 kostki masła
Dodatkowo: 
 3 op. herbatników
słoik powideł śliwkowych
masa krówkowa 
Wykonanie ciasta kruchego:
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części i włożyć do schłodzenia do lodówki.
Po tym czasie (każde z osobna ) ciasto wyłożyć do  takich samych wielkości blaszek.
Po nakłuwać widelcem.
Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Wykonanie masy orzechowej:
Wszystkie składniki smażyć na wolnym ogniu przez ok. 15 min. cały czas mieszając.
Wykonanie pianki kokosowej:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier ubijać.
Na samym końcu wsypać wiórka, zamieszać.
Dalsze czynności:
1 blat ciasta kruchego wyjąć z piekarnika.
Rozsmarować na nim przygotowaną masę orzechową.
Piec w piekarniku ok. 20 min.
Wyciągnąć 2 blat ciasta kruchego z piekarnika.
Wyłożyć 1/2 słoiczka powidła śliwkowego.
Następnie rozsmarować piankę kokosową.
Tak przygotowane ciasto włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 20/30 min. do zrumienienia.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń.
Utrzeć z margaryną.
Ciasto ''Snikers'' po ostudzeniu upieczonych blatów i biszkopta przełożyć według powyższej instrukcji.
Dodaję zaległy przepis, bo jest wart zapisania.
To ciasto gościło u mnie w tym roku na Świątecznym stole.
Bardzo każemu smakowało, a mnie chyba najbardziej.
 
 
 
7 komentarzy:
ładnie wygląda :) szkoda tylko ze słabo widać przepis :( Skad wiesz ze to oryginał??? :) W internecie jest tyle przepisów na to ciasto :D
Dlaczego słabo widać przepis:D?
U mnie jest dobrze wyświetlony na komputerze xD
A oryginalny to jest dlatego ,że sama go przerobiłam i ulepszyłam.
Bo internecie tyle było przepisów, ale zawsze to nie był ten co chciałam :)
ależ wysokie to ciasto i pewnie mega słodkie ! fajny przepis ;D
Było za ciemno. Brązowe tło i brązowe litery. Musiałam zaznaczyć przepis by przeczytać :) Teraz jest juz ok
Dość pracochłonne, ale wygląda super i na pewno warto je upiec.
w tym cieście jest dosłownie WSZYSTKO! :D
fantastyczne ciasto:D zakochałam się w nim:)
Prześlij komentarz