czwartek, 13 września 2012

Łaciata babka na oleju


Babka na oleju 
Składniki:
8 jaj
1 i 3/4 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
1 szkl. oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier.
Następnie dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, olej.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Ciasto podzielić w proporcji 2/3
2/3 ciasta wylać do foremki, a do pozostałej części ciasta dodać odrobinę kakao ( dla koloru)
Wyłożyć pozostałą część ciasta. Piec ok 40-50 min. w temp. 180 stopni.

Przepis pochodzi z książki ''103 Ciasta Siostry Anastazji''

12 komentarzy:

whiness pisze...

Podziwiam, że masz czas piec w dniach szkoły ;) I to takie pyszne rzeczy!

Anonimowy pisze...

Pysznie wygląda! Jestem ciekawa przepisu ;).

Monika pisze...

takie proste ciasta świetnie nadają się do szkoły, czasami pakuję po kawałku moim dziewczynkom:) wtedy cieszą się, że nie muszą brać kanapek;)

Aurora pisze...

O jak tu przyjemnie, o jak tu miło, o jak tu czekoladowo :))

Paulina K. pisze...

Uwielbiam takie szybkie i proste w przygotowaniu ciasta ;)

Loreta - Kulinarna Ja pisze...

OO piękne ciacho, bardzo lubię takie babki!

Ash pisze...

Uwielbiam łaciate babki! Czekam na przepis :)

Unknown pisze...

nigdy takiej nie robiłam :P

Kamciss pisze...

Faktycznie dawno nie było, ale musisz robić częściej bo ,ślicznie się prezentuje :)

Emcia Pichci! pisze...

czekam na przepis!!!

ola in the kitchen pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :}

teenager ;) pisze...

nie ma to jak pyszna baba !